Omgang met kinderen

De Australian Labradoodle is bij uitstek een echte kindervriend. De honden vinden kinderen erg leuk en meestal vinden kinderen de honden ook erg leuk, omdat ze er met hun vriendelijke uistraling en zachte vacht uitzien als een knuffelbeer. Uiteraard blijft een waarschuwing op zijn plaats: het blijven honden en af en toe (zeker als ze pup zijn) hebben ze hun rust nodig en moeten kinderen leren om de hond ook af en toe rustig te laten slapen. Maar de interactie tussen de Australian Labradoodle en kinderen is meer dan geweldig. Niet voor niets zijn ze zo'n succes als maatje voor kinderen met een beperking of gedragsproblemen.

Quinten is hier het voorbeeld van! Op het moment dat hij Sam zag zei hij op zijn manier Sam. Kippenvel en tranen in onze ogen. Intussen leest hij uit boekjes, vraagt en antwoord hij met volle zinnen.


QUINTEN

Tekst geschreven door de mama van Quinten:

Dit is onze geweldige 'Sam'. Sam is in september 2020 bij ons komen wonen en wat zijn we blij met hem in ons gezin!

Onze zoon Quinten heeft een uitdagend leven dat veel van hem en ons als gezin vergt. Sam zoekt hem vaak op en is zichtbaar 'zachter' naar hem. Als Quinten moe uit school komt, kruipt Sam lekker tegen hem aan. Voor Quinten soms spannend, maar Sam zorgt er ook voor dat Quinten soms uit de welbekende 'comfortzone' wordt gehaald.

We hopen Sam nog lang bij ons te kunnen hebben.

Sam is de meest geweldige therapiehond voor Quinten en zijn familie.

Inmiddels heeft Quinten erg genoeg ook epilepsie en een syndroom wat niet bekend is. Als hij zo'n aanval krijgt blaft Sam om de baasjes te waarschuwen en gaat dan bij hem liggen. Hij wijkt dan niet van zijn zijde. Nog altijd dankbaar dat Sam bij hun is gaan wonen. Hij is een geweldige therapiehond!


BOAZ

Tekst geschreven door de mama van Boaz:

Ons gezin kent turbulente maanden waarbij wij naast de geboorte van onze jongste dochter, de diagnose Duchenne hebben gekregen voor onze zoon Boaz.

Nu een half jaar na de diagnose is Anoeska met Emma op ons pad gekomen. Emma heeft ze bij ons geplaatst omdat ook zij therapiegericht is en leek perfect aan te sluiten bij ons gezin.

Wat blijkt, Emma past inderdaad bij ons. Emma is lief, zachtaardig, voelt de spanningen van de kinderen goed aan, is een maatje voor onze oudste dochter bij moeilijke momenten en weet Boaz op bijzondere wijze zijn spiertjes te laten ontspannen door met hem samen te gaan liggen.

We zijn blij met Emma! Emma geeft, maar krijgt ook alle liefde van de wereld!


AUSTRALIAN LABRADOODLE

Wanneer je een lieve, gezellige, gevoelige, vrolijke, enthousiaste, intelligente, trouwe viervoeter zoekt, die graag bij je in de buurt is en er ook nog eens aantrekkelijk uitziet, moet je zeker denken aan een Australian Labradoodle. Dit is de mensen-hond, die ook nog eens allergievriendelijk blijkt te zijn als het om een Pure AL gaat.

Historie

De Australiër Wally Conron is de geestelijke vader van de labradoodle, 

Conron, een fokker van de Royal Victorian Guide Dogs Association, kruiste voor het eerst een poedel met een labrador in 1989. Zijn doel was om de een hond te creëren die de vachtstructuur heeft van een poedel en de "will to please" van de labrador retriever. Het was ook Conron die de naam labradoodle bedacht heeft.De inspiratie voor deze kruising kwam van een Hawaïaans koppel die Wally Conron eind jaren '80 hebben gevraagd om voor hen een hulphond te fokken die bij hen zouden passen. De vrouw van het koppel was namelijk slechtziend en had een blindengeleidehond nodig, maar haar echtgenoot was allergisch voor de meeste honden.

Deze eerste generatie kruisingen bleek erg leuk, maar nog niet stabiel wat betreft geschiktheid als hulphond en allergievriendelijkheid. Men ging verder met ontwikkelen en door het inbrengen van nog enkele andere rassen ontstond de Australian Labradoodle. De rassen die “gebruikt” zijn om tot de ontwikkeling te komen zijn natuurlijk de labrador en de poedel, maar ook de Ierse waterspaniel, de curly coated retriever en de Amerikaanse en Engelse cocker spaniel. Je kan dus niet zomaar een Australian Labradoodle krijgen door alleen een poedel en een labrador met elkaar te kruisen.


Karakter

De Australian Labradoodle is vrolijk, vriendelijk en sociaal ten opzichte van ieder mens en dier. Hij is dol op aandacht, knuffelen, spelen en kinderen,  Een Australian Labradoodle heeft wel veel behoefte aan mensen om zich heen en is er niet dol op om alleen gelaten te worden. Met andere woorden: de ideale huishond. 

Australian Labradoodles zijn de meest lieve, stabiele en vrolijke honden die je je kunt voorstellen. Ze hebben een uitzonderlijk groot geduld met kinderen. Ze zijn aanhankelijk, loyaal, grappig en… ze zijn geschikt voor mensen met een allergische of astmatische aanleg. Omdat ze intelligent, sensitief en welwillend zijn, worden ze ook steeds vaker ingezet als hulp- of therapiehond. Het is moeilijk uit te leggen hoe geweldig deze honden zijn, als je ze nog niet in levende lijve hebt ontmoet

De Australian Labradoodle is zeer geschikt als familiehond, maar kan ook heel goed ingezet worden als therapie- cq hulphond. Ze worden regelmatig gebruikt als therapiehond voor kinderen met autisme, adhd of andere speciale behoeften.


Uiterlijke kenmerken

Lichaamsbouw

De Australian Labradoodle is compact, maar sierlijk gebouwd. De staart heeft met voorkeur de vorm van een sabel, hij heeft hangende oren, en grote ogen met hele lange wimpers. Opvallend zijn natuurlijk zijn mooie, lange krullende haren.

Kleur

De Australian Labradoodle komt in heel veel kleuren voor. Je hebt eenkleurige honden in de kleuren:

abrikoos, caramel, chocolade, crème, rood, wit, zwart

 Meerkleuring zijn de parti en phantom.

Schofthoogte

Er zijn Australian Labradoodles in drie verschillende formaten:
Mini: schofthoogte tussen de 35 en 42 cm 
Medium: schofthoogte tussen de 43 en 52 cm
Standaard: schofthoogte tussen de 53 en 63 cm

Vacht

De Australian Labradoodle heeft geen ondervacht waardoor ze niet of nauwelijks verharen en zo goed als reukloos zijn.. Er bestaan Australian Labradoodles met een curlyvacht of met een fleecevacht.  Een fleecevacht is veel losser van structuur en kan voorkomen met kleinere krullen (curly fleece) of met grove krullen tot bijna golven (wavy fleece).

Verzorging

De verzorging van de vacht neemt de meeste tijd in beslag. De vacht van een Australian Labradoodle valt niet of nauwelijks uit, maar klit wel. 1 keer per week moet er toch al snel zeker gerekend worden op minimaal 1 uur zeer goed borstelen. Rond de 8 maanden.. waarin de puppyvacht verruild wordt voor de volwassen vacht, moet er zeker 2 x per week geborsteld worden om te voorkomen dat er een hele grote klittenbol ontstaat. Ook moet de vacht regelmatig getrimd worden, anders worden de haren wel erg lang en wordt het vrijwel onmogelijk om er met een borstel goed doorheen te komen.

Daar wij veel vragen krijgen over de vachtverzorging hebben wij er voor gekozen om deze producten te gaan verkopen via onze webshop doedelsandmore.

Tevens is het mogelijk om je doedel bij ons te brengen voor de vachtverzorging zoals wassen, oogjes vrijknippen, oortjes plukken, trimmen etc. zodat je weer een mooie doedel terug krijgt die op de juiste wijze geknipt is. 


Lichaamsbeweging

Australian Labradoodles hebben zeker behoefte aan fysieke, maar ook aan geestelijke uitdaging. Ze nemen geen genoegen met een rondje om het huis, maar houden ervan om met hun baas op pad te gaan voor een flinke wandeling.. Veel Australian Labradoodles zijn ook dol op zwemmen.